Maison Martin Margiela 20. Yıl Sergisi!

Londra'da gittiğim bir diğer sergi de Maison Martin Margiela'nın 20. yılını kutlayan sergiydi.

Bilmeyenler için özet geçeyim, Belçikalı tasarımcı Martin Margiela, Antwerp Royal Academy of Fine Arts'tan 1980 yılında mezun olmuş. Jean Paul Gaultier için çalıştıktan sonra Hermes'in kadın koleksiyonunun başına geçmiş ve daha sonra kendi adını taşıyan markasını kurmuş.

Maison Martin Margiela(MMM) her zaman sıradışı işlere imza atmış ve en ilginç kısmı modacı hiçbir zaman basında yer almamış, roportaj vermemiş hatta defilelerin sonunda dahi podyuma çıkmamış!

Sergi, MMM'nin sadece 20 yıl boyunca yaptığı ikonik tasarımları değil, aynı zamanda bu tasarımların arkasındaki konseptleri de anlatan, insanın ufkunu açan bir sergiydi!

IMG_2764

MMM aslında 20. yılını 2009 İlkbahar/Yaz defilesiyle kutladı hem de defilenin sonunda podyuma çıkan bu pastayla! Pastanın kendisi de sergide vardı!

00420m

MMM'nın en ikonik parçalarından biri Japonlardan etkilenerek dizayn ettiği Tabi ayakkabılar,

IMG_2915

Sergiyi de bu Tabi izlerini takip ederek buluyorsunuz, benim gibi :)

IMG_2765

MMM'nın birçok defilesinde mankenlerin yüzleri kapalı idi, amaç tüm ilgiyi kıyafete çekmek!


MMM bir çok ilke imza atmış, eski kıyafetleri yeniden yaratarak yaptıkları tasarımlar, özellikle omuzlarda denedikleri farklı formlar bunlardan bazıları. Ayrıca boyama, MMM için önemli tasarım araçlarından biri. Ayakkabı, ceket, gömlek gibi bir çok kıyafet beyaza boyanmış! Buna ilham veren fikir ise zamanla boyaların dökülüp giysilerin kendi renklerinin ortaya çıkacak olması ve geçmişten hiç bir zaman kaçılamayacağı gerçeği!

Ünlü kırmızı İngiliz telefon kulübesi bile beyaza boyanmış, zaten sergide de heryer bembeyazdı!

maison-martin-margiela-20-exhibition-recap-event-9

Markanın en büyük imzalarından biri de beyaz dört tarafından beyaz dikişlerle tutturulmuş etiketi. 4 tarafındaki beyaz dikiş çoğu zaman dışarıdan da görülebiliyor.

Markayla ilgili hemen hemen her şey çok ilginç ama bana en ilginç gelen şeylerden biri mağazalarıyla ilgili! MMM'nın mağazaları hiç bir zaman ünlü alışveriş caddelerinde veya merkezlerinde açılmıyor. Her zaman müşterilerin biraz çaba sarf ederek özel olarak gideceği yerlerde yer alıyor. Bu politikasıyla MMM aslında tüm pazarlama kullarını alt üst etmiş bence!

Maison Martin Margiela'nın en ikonik parçalarından oluşan bölümden bir fotoğraf, en sağdaki beyaz önlük MMM çalışanlarının her zaman giydiği Blouse Blanche adı verilen önlük. Bunu özel günlerde tüm çalışanlar giyiyor ve takım ruhunu desteklediğine inanıyorlar...

maison-martin-margiela-20-exhibition-recap-event-10

Sergi girişinde sizi karşılayan, MMM çalışanlarının fotoğraflarından uyarlanarak yapılmış strafor heykel,

maison-martin-margiela-20-exhibition-recap-event-3

MMM, 1996 yılından bu yana koleksiyonlarında fotografik baskılar kullanmış. Aşağıdaki ise 2009 İlkbahar/Yaz koleksiyonundan bir örnek,


Martin Margiela'nın en büyük özelliklerinden biri de kesim ve kalıpta çok büyük bir usta olması! Sergide üretim aşamalarıyla ilgili de bir sürü şey vardı.

MMM, koleksiyonunda AIDS'le mücadeleyi vurgulayan t-shirtler de bulunuyor. Bir tanesinin baskısında şunlar yazıyor.
'There is more action to be done to fight AIDS than to wear this t-shirt but it's a good start'
'AIDS'le savaşmak için bu tişörtü giymekten yapılabilecek daha iyi şeyler var ama bu da iyi bir başlangıç'


Serginin son bölümünde de defile videolarının ve farklı çekimlerin gösterildiği bir bölüm vardı, burda aynı zamanda MMM'nın uzun süredir müşterisi olan 3 kişinin kendi stylingleri ile yaptığı çekimler vardı... Bence oldukça güzel düşünülmüş!

Serginin konsepti de MMM kadar ilgi çekici ve orjinaldi! Moda dünyasında farklı bir duruş sergilemiş ve bir sürü şey kazandırmış bu sergiyi gezmekten çok mutlu oldum :) Bu arada sergi, Londra Moda Haftası'nın da yapıldığı Somerset House'daydı. Ortada bulunan avluda yerden fışkıran sularla oynayan bir sürü çocuk pek güzel bir manzara oluşturuyordu :) Sergi 5 Eylül'e kadar devam edecek...

IMG_2762


(fotograflar:hypebeast, style.com)

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails