Jean Paul Gaultier Defilesinden Bir Gün Önce Neler Olur?


Ünlü dvd setimin dün de Jean Paul Gaultier olanını seyrettim. Kaçıranlar için ünlü tasarımcıların defilelerinden 1 gün önce neler olduğunu anlatıyor! Daha önce Sonia Rykiel'i yazmıştım, buradan okuyabilirsiniz.

Jean Paul Gaultier'in hazırlıkları anlatılan defilesi 2009 Sonbahar Haute Couture defilesi! İlham kaynağı, sinema!

Bir gün öncesi inanılmaz yoğun ve heyecanlı üstelik 6 gün önce erkek koleksiyonu'nun defilesi yapılmış! Tempo öyle böyle değil! :)


Ondan önce biraz Jean Paul Gaultier'den bahsetmek istiyorum,


Gaultier, modayla ilgili herhangi bir eğitim almamış! Yaptığı çizimleri çok genç yaşlarda ünlü modacılara gönderirmiş ve 18 yaşında Pierre Cardin tarafından fark edilip asistan olarak işe başlamış! Daha sonra Jean Patou için de çalıştıktan sonra kendi markasını kurmuş. Uzun yıllar "enfant terrible" yani "bad boy" olarak anılmış! Bunda Madonna için tasarladığı cone bra'nın da etkisi büyük tabii ki :)


Şuanda kendi markası için kadın, erkek hazır giyim ve haute couture koleksiyonları hazırlıyor. Hermes'in de kadın koleksiyonu O'nun elinden çıkıyor!

Gelelim modacının Haute Couture defılesi öncesine! Haute Couture, inanılmaz zahmetli büyük emek ve yetenek isteyen bir alanı modanın. Fransız yasaları tarafından korunan bir marka aynı zamanda! Herşey elle yapılmak zorunda zaten o yüzden fiyatları da bu kadar yüksek. Bir elbise için onlarca kişi saatler harcıyor...

Çekim, defilenin bir gün öncesinin sabahında başlıyor. 45 ayrı kıyafet çıkacak podyuma ve o sabah henüz bir tanesi bile tam olarak bitmiş değil! Ekip harıl harıl çalışıyor. Bu arada Jean Paul Gaultier'nin Paris'te 7 katlı bir binası var ve herşey orada yapılıyor. Atölyeler, ofisler hatta defile bile burada. Üretimle ilgili dışarıdan bir firmayla ise asla çalışılmıyor!

Gaultier tam bir mükemmeliyetçi! Bu arada kendisi hiç çizim yapmazmiş, her zaman kumaşlarla manken üzerinde drape yaparak tasarımlarını ortaya çıkarırmış! Tamamen pullardan ve yer yer timsah derilerinden oluşan bir ceketin son dakikada olduğu gibi puldan olması gerektiğine karar veriyor, tüm timsah derileri sökülerek yerlerine pullar işleniyor ve aşağıdaki ceket ortaya çıkıyor!  

00240m

Marilyn Monroe'dan esinlenerek tasarlanan elbise tamamiyle iş ve 6 kilo ağırlığında! Son gün, mankene kısa geldiği için parça eklenerek bir sürü iş daha yapılması gerekiyor, bu bir kişinin tüm gecesini alıyor! En etkileyici olanı bu kararları alırken Gaultier vizyonunu hiç kaybetmiyor! Hep en iyisi nasıl olacaksa ona karar veriyor, pratiği hesaba katarak asla görüşünü değiştirmiyor! Örneğin toplam 180 saat harcanmış harika bir elbisenin fitting sırasında defileye çıkmayacağına karar verebiliyor!

Defilenin en sonunda çıkacak gelinliğin duvağının havada durmasını istiyor, hiçbir destek olmadan! Arkasından "Bu nasıl olur imkansız" deseler de, O fikrinden vazgeçmiyor :) Sonunda saçla istedği başarılıyor...

Aşağıdaki timsah derilerinden hazırlanmış elbise ise tam bir şaheser, tamamiyle elde hazırlanıyor, biraz dar olduğu için düşündükleri mankenlere olmuyor, bunu giyebilecek manken son anda bulunuyor. Defileyi izlerken bunu gece gündüz hazırlayan kişi gözyaşlarını tutamıyor...

00110m

Önceki gece saat 23:45'te tamamı bitmiş sadece 5 parça var! Defile ise ertesi gün 14:30'da! Gece 12'de hala kumaş kesiliyor. Bu arada Fransa'da üst düzey yöneticiler hariç uzun saatler çalışılması yasak olduğu için 12'de gece ekibi geliyor, gündüz çalışanlarından işleri devralıyor. Gece 2:30'da fitting devam ediyor, Lara Stone da bunun için bu saatte gelenlerden... Atölye'de çalışma hiç bitmiyor yani...

Bu arada sadece düğmelerden sorumlu birisi var mesela "Miss Button" :) Masözler var, arada çalışanlar mola verip masaj yaptırıyorlar! (Bu cidden harika birşey :)

Defile başlama saatinden 1 saat önce 23 kıyafet hala hazır değil, ben izlerken bile karnıma ağrılar girdi ama modacı bu zaman sıkıntısı ve aksilikler içinde her zaman güleryüzlü, esprili ve çalışanlarla iyi ilişkiler içinde... Atölye'nin başındaki kişi bunu şöyle özetliyor. "He is the head, we are the hands!"

Bu defilenin bir kısmını özellikle ünlü yıldızlardan esinlenerek yaptığı tasarımları bu slide şovda topladım, iyi seyirler :)

5 yorum:

balgözlükız dedi ki...

şekerr ödülünn vaaarr :)
http://balgozlukiz.blogspot.com/2010/05/ilk-odulum.html

Style Tricks dedi ki...

Coook tesekkur ederim bal gozlu kız cook tatlısın sen de :)

Ozan Alçın dedi ki...

İşte bu! Süper post bayıldım;)

Stilcatcher dedi ki...

ne güzel bi uygulamaymış o...Ben sabahladığım günleri bilirim gazetede:)üstelik de yönetici filan değilken hahhahaha:))

Style Tricks dedi ki...

Ozan, tesekkurler :)

Itir, Fransa bu konuda inanilmaz siki! Bizde de kurallar var guya ama ne uyan ne de kontrol eden var...

Related Posts with Thumbnails